Al llarg de la història, la ciència ha sigut una ferramenta indispensable que ha transformat el món i la nostra manera de concebre’l. Però i si et diguérem que només recordem una part de les persones que van fer possibles tots aquests avanços científics? Durant segles, les dones científiques i les seues contribucions han sigut esborrades i minimitzades. Fins i tot hui dia, moltes científiques continuen enfrontant-se a bona cosa d’obstacles, tant en les seues carreres professionals com en la vida quotidiana. Aquesta discriminació històrica, que invisibilitza els èxits de les dones i dificulta el desenvolupament de les seues carreres professionals, rep el nom d’efecte Matilda i posa de manifest els tres pilars fonamentals de la discriminació que pateixen: barreres, invisibilització i naturalització.
"Matildes. Les grans oblidades de la història de la ciència" recopila les vides de quaranta-cinc dones científiques amb l’objectiu de contribuir a un canvi en la manera com entenem el seu paper en la història de la ciència, visibilitzar referents i aportar ferramentes per a entendre la discriminació de gènere des d’una perspectiva interseccional. Així, el llibre mostra exemples diversos quant a ètnia, classe social, context històric, diversitat afectivosexual i diversitat funcional, entre altres factors. A més, s’hi proposen activitats per a fer a l’aula (principalment en els nivells educatius d’ESO i batxillerat) i s’hi apleguen recursos complementaris per tal d’inspirar les noves generacions i fomentar el pensament crític i el respecte a la diversitat. Amb tot això, volem ajudar a derrocar barreres i a construir un futur més inclusiu.
Gómez Escrivá, D., C. Pérez Gómez, and B. Puchol Forés. “Matildes. Les Grans Oblidades De La història De La ciència”. Publicacions De La Universitat De València, Jan. 2025, https://omp.uv.es/index.php/PUV/catalog/book/706.