Matilde Landa: El compromiso y la tragedia (1904-1942)

David Ginard Ginard Féron

Professor Hist`òria Contemporània UIB

Categories

Paraules clau: Institución Libre de Enseñanza, Feminismo, Comunismo, Guerra Civil, Represión franquista

Publicat de febrer 14, 2023

  • Resum
  • Cómo citar

Matilde Landa Vaz (1904-1942) va ser una de les principals figures del moviment de dones antifeixistes de les dècades dels anys trenta i quaranta del segle XX. Formada a l’entorn de la Institución Libre de Enseñanza i relacionada amb intel·lectuals com Antonio Machado i Miguel Hernández, durant la Segona República es va afiliar al PCE. El seu protagonisme en l’ajuda als refugiats republicans durant la Guerra Civil i en l’articulació de la solidaritat amb les condemnades a mort (1939-1940) en la Cárcel de Ventas la van convertir en una heroïna entre les preses polítiques de la immediata postguerra, però van ser, sobretot, les terribles circumstàncies que la van conduir a llevar-se la vida a la presó de dones de Mallorca –pressionada per les autoritats eclesiàstiques perquè es batejara– les que la van elevar a la categoria de llegenda col·lectiva de l’antifranquisme.

Aquest llibre és el resultat d’una exhaustiva investigació sobre Matilde Landa i el seu entorn familiar, social i polític. L’abundant i excepcional documentació inèdita a la qual ha tingut accés l’autor permet aprofundir en les consecucions i els límits de l’antifeixisme femení espanyol, així com en la caracterització de la repressió franquista exercida contra les dones republicanes.

Ginard Féron, D. G. “Matilde Landa: El Compromiso Y La Tragedia (1904-1942)”. Publicacions De La Universitat De Valencia, Feb. 2023, https://omp.uv.es/index.php/PUV/article/view/327.
691 Views
0 Downloads