La pintura de frontera de George Catlin: Una etnografía entre la escritura de viajes y la imagen (2019)
El pintor estatunidenc George Catlin va ser un pioner de l’etnografia nord-americana de principis del segle XIX que va viatjar entre 1832 i 1839 al conegut com a Llunyà Oest amb el propòsit de plasmar a l’oli la vida dels indis. Aquest estudi presenta una revisió crítica de la seua obra tenint en compte el context social, polític, literari i artístic en què la va desenvolupar, amb la finalitat de revelar les lògiques que subjauen a les seues descripcions etnogràfiques, els supòsits que permeten entendre la seua visió romàntica a l’una que enciclopèdica dels nadius d’Amèrica del Nord i les reaccions contemporànies al seu etnocentrisme cultural. Personatge fonamental de la cultura estatunidenca, la seua producció és molt rellevant no solament per a l’antropologia social i filosòfica, sinó també per als estudis artístics, literaris i culturals nord-americans entorn de la construcció de l’Altre indígena.
Keywords: Array; Array; Array