Selecciones coránicas de mudéjares y moriscos: "Los tres h.izbes arábigos" (2025)
Les seleccions alcoràniques són textos constituïts per fragments triats de l’Alcorà que circulen de manera independent. Aquestes manifestacions de la literatura devocional islàmica, conegudes en diferents societats musulmanes, constitueixen un dels modes de transmissió del text sagrat de l’islam. Aquest volum tracta sobre un tipus específic de seleccions alcoràniques que les minories musulmanes hispàniques van elaborar entre la mitjania del segle XV i l’inici del XVII i al qual un morisc va denominar els tres ‘hizbes’ aràbics en 1609. Aquestes seleccions, abans interpretades per alguns autors com a ‘Alcorà abreujat’ o ‘Alcorà morisc’, amaguen una rica varietat d’estructures formals que permet distingir entre pregàries, destinades a l’ús devocional, i compendis, que guarden, a més, una estreta vinculació amb els contextos d’ensenyament i aprenentatge del text sagrat. Acompanya aquesta monografia un catàleg exhaustiu de més de cinquanta testimoniatges d’aquestes seleccions que van circular tant en àrab com en romanç i que conformen una mostra excepcional de la literatura islàmica espanyola.
Keywords: Array; Array; Array; Array