Gestos en la noche: Historias de represión, erotismo y sociabilidad LGTB+ (1971-1979) (2025)
Aquesta obra pionera i imprescindible –que indubtablement es convertirà en referent– permet comprendre la persecució que, a Espanya, i més concretament a la Comunitat Valenciana i Múrcia, van patir totes aquelles persones que no s’adequaven a les normes de virilitat i comportament sexual que va imposar el nacionalcatolicisme. Per primera vegada, l’historiador Javier Fernández Galeano s’ha submergit en els expedients de perillositat social custodiats en l’Arxiu Històric de la Comunitat Valenciana, per a traure a la llum les vides, el sofriment i les formes de resistència i plaer de les persones que van ser jutjades i condemnades a penes de presó, exili i vigilància per una llei que propiciava l’acarnissament i la violència. L’aplicació de les condemnes transcendia l’àmbit de les presons per tal com els represaliats eren assenyalats i estigmatitzats per a tota la vida. Aquesta investigació ens endinsa en els espais de socialització dels homosexuals i les persones trans durant els anys setanta, traçant les biografies valentes dels seus protagonistes. Un treball imprescindible i necessari en la recuperació de la memòria LGTB+ a la Comunitat Valenciana, Múrcia i altres territoris.
Keywords: Array; Array; Array; Array; Array; Array; Array