(untitled) (Publicacions de la Universitat de València, 2026)
No disposàvem fins ara d’un llibre que explicara de manera completa la història de l’esclavitud dels moriscos granadins, un buit que ompli el present volum, que relata la caiguda en esclavitud de gran part d’ells, rics i pobres, ancians i xiquets, homes i dones, arrossegats pel remolí d’una guerra declarada a sang i foc. Guerra i esclavitud van irrompre en la vida dels moriscos del regne de Granada assolant comunitats, destruint famílies i aniquilant les vides de milers de persones. Escampats per gran part d’Espanya i introduïts a l’interior de la societat cristiana de l’època, van compartir cases, carrers i llocs de treball amb diferents grups humans. Aquest llibre assenyala com l’esclavitud va representar un element articulador decisiu en la història dels moriscos fins a la seua expulsió en 1610 i com també ho va ser de la pròpia configuració social de l’Espanya del Segle d’Or. Així mateix, va afectar profundament la construcció política de la monarquia de Felip II. Per tant, ens trobem davant una de les grans cruïlles de la història d’Espanya, en la qual assistim definitivament al final dramàtic de la civilització d’al-Àndalus.