(untitled) (Publicacions de la Universitat de València, 2026)
Cada persona que intenta comprendre el món actual pot trobar en Antonio Gramsci reflexions útils i adaptables al seu temps i a les seues circumstàncies; tanmateix, per a qui s’endinsa en el seu estudi –especialment en qüestions d’art i literatura–, els seus articles periodístics i els ‘Quaderni del carcere’, que conformen el nucli de la seua obra, redactats sense recursos d’investigació i concebuts des d’una perspectiva marxista més que no com una teoria sistemàtica, poden semblar un conjunt laberíntic d’idees sobre la relació entre els artistes, la història i la societat que requereix contextualització. Aquesta edició dels textos de Gramsci sobre art busca facilitar aqueixa tasca, per tal com combina una interpretació situada en el marc del marxisme i de la filosofia italiana del segle XX amb una àmplia panoràmica dels principals temes tractats per l’autor i una acurada i erudita traducció.