(untitled) (Publicacions de la Universitat de València, 2023)
Encara que pel títol pugui semblar-lo, aquest no és un llibre sobre la història de Galícia. És un llibre fet des de Galícia que versa sobre una forma violenta de prendre el poder per a derrocar una democràcia pluripartidista a l’Europa dels anys trenta i que analitza com va funcionar el quart d’assaig d’una dictadura totalitària que es va consolidar en temps del feixisme. Com el franquisme va ser l’únic règim dictatorial sortit de les cendres d’una guerra total, emmarcar aquestes singularitats en els processos del seu temps i contextualitzar-les és fonamental per a aspirar a abordar un estudi més ampli. Darrere del cop podria dir-se que hi ha molta més acció militar que reacció política per l’escàs pes social amb el qual va comptar. Però l’acció militar va requerir la construcció d’un projecte polític que, a mesura que es va dilatar el cop d’estat i es va convertir en guerra, ja no va poder ser l’especificat en les Instruccions de Mola i la seva inconcreta dictadura republicana. Aquesta evolució va tenir el seu reflex en els territoris que van caure primer en poder dels colpistes. Sense entendre com es va desenvolupar en aquests territoris no podrem comprendre la lògica de la dictadura imposada en la resta de l’Estat. Un treball coral que pretén aportar una nova perspectiva a la construcció del franquisme des del seu origen –el cop d’estat– i que inclou els territoris que van caure en poder dels colpistes al juliol de 1936, els quals molt sovint han quedat obviats de l’anàlisi historiogràfica.